- Haberler
- Özel Haber
- Tarihte savaşa giden su geri gelecek mi?
Tarihte savaşa giden su geri gelecek mi?
Gürpınarlılar tarafından savaşa giden su olarakta adlandırılan Salkuma suyunun 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı yıllarında da kuruduğu, savaşın ardından tekrar gürül gürül akmaya başlayan suda bulunan balıkların yaralı olarak döndüğü Gürpınar'da yaşayan yaşlılar tarafından rivayet ediliyor. Zaman zaman vatandaşlar tarafından Salkuma suyunun doğduğu nokta olan Deringöz'de suyun tekrar akması için dualar edilip kurbanlar kesiliyor. Ayrıca vatandaşlar Salkuma suyunun canlanmaması halinde Zamantı Irmağı'ndan borulu taşıma sistemiyle bölgenin sulama suyu ihtiyacının giderilmesini gündeme getiriyor. Su yolu boyunca ve suyun beslediği Gürpınar gölü içerisinde birçok balık ve bitki türünün hayat bulduğu ve yaklaşık on yıldır akmayan Salkuma suyunun eksikliği hem doğduğu Gürpınar'da hemde çevre mahallelerde bariz bir şekilde hissediliyor.
Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Gürpınar Mahallesinden doğarak yüzyıllarca Gesi Bağlarını ve Koramaz Vadisini sulayan tarihi Salkuma Suyu yaklaşık on yıldır kuraklık sebebiyle akmıyor. Bereketli geçen kış mevsiminin ardından ve bahar aylarında da devam eden yoğun kar ve yağmur yağışıyla birlikte Gürpınarlılar Salkuma suyunun yeniden eski günlerdeki gibi çağlayarak akmasını dört gözle beklemeye başladı.
Yüzyıllardır Gesi Bağları ve Koramaz Vadisini suladığı Osmanlı fermanlarından ve belgelerinden de anlaşılan Salkuma suyu tarih boyunca adeta bölgenin can damarı oldu. Gürpınar (Salkuma), Güzelköy (Nize), Kayabağ (Darsiyak), Bahçeli (Efkere) ve Yeşilyurt (Mancusun) gibi köylerin su ihtiyacını karşılayıp ayrıca bölgede bulunan meyve ve sebze bahçelerinin sulanmasında kullanılan Salkuma suyu yaklaşık on yıldır kuraklık sebebiyle çekilmiş vaziyette bulunuyor. Vatandaşlar tarafından suyun çekilmesinin sebebinin çevrede bulunan taş ve maden ocakları tarafından patlatılan dinamitlerin su yolunu tıkadığı veya Zincidere 1. Komanda Tugayı tarafından suyun bir kısmının kullanıldığı ve su yolunun değiştirildiği olarak düşünülse de son yıllarda yaşanan kuraklığın suyun çekilmesinin temel sebebi olarak görülüyor. Bu yıl kış mevsiminin kar yağışı açısından bereketli geçmesi ve kar yağışının bahar aylarında da devam ediyor olması, Gürpınarlılar’ın, Salkuma suyunun eski günlerdeki gibi tekrar çağlayarak akması umudunu artırdı. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Gürpınar ve çevre köylerde bulunan bağ ve bahçelerde meyve, sebze yetiştiriciliği için yapılan dikimler öncesinde Gürpınarlılar tarafından Salkuma suyunun eski günlerdeki gibi canlanarak akıp akmayacağı merak konusu oldu.
HABER: Akın KAYA
Bakmadan Geçme





