• Haberler
  • Dünya
  • Rüşvet Soruşturması Gölgesinde 400 Bin Dolarlık İşlem

Rüşvet Soruşturması Gölgesinde 400 Bin Dolarlık İşlem

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı ve Rum ile Ermeni lobilerine yakın durduğu bilinen Senatör Bob Menendez ve eşi hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması genişliyor.

Rüşvet Soruşturması Gölgesinde 400 Bin Dolarlık İşlem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD Adalet Bakanlığı, uzun yıllardır devam eden yolsuzluk soruşturması kapsamında New Jersey Senatörü Bob Menendez'e yeni suçlamalar yöneltebilir.

Savcılar, iddianame hazırlanmadan önce yakın bir zamanda Senatör Menendez'in avukatlarıyla görüşeceğini duyurdu.

Menendez ve Eşi Soruşturmanın Odağında
Federal savcılar, Senatör veya eşinin, siyasi tavizler karşılığında rapor edilmemiş lüks hediyeler aldığı iddialarını araştırıyor. Bu hediyeler arasında Washington'da bir daire ve bir araba da bulunuyor.

New York Post gazetesi, Senatör Bob Menendez'in eşi Nadine Arslanian'ın, Adalet Bakanlığı'nın rüşvet soruşturması başlamadan önce 400 bin dolar değerinde külçe altın sattığını öne sürdü.

Nadine Arslanian, üç yıl boyunca altınlarına el konulma riskiyle karşı karşıya kaldığı halde, bu işlemi açıklamadan 400 bin dolarlık altını nakde çevirdiği ortaya çıktı.

Senatör Menendez, 2020 mali beyanında altını bildirmemişti. Ancak 2022'de eşinin 250 bin dolarlık altın külçesine sahip olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

Menendez, gelen eleştirilere cevap olarak Haziran ayında altın külçelerinin 200,000 ila 400,000 dolar arasında bir fiyata satıldığını belirterek bir düzeltme raporu sundu.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, sunulan bu belgenin ikna edici olmadığını düşünerek soruşturmanın tekrar açılmasını talep etti.

Üçüncü Soruşturma İçin Hazırlıklar
ABD Federal Tahkikat Jürisi, Demokrat Senatör Bob Menendez hakkındaki yolsuzluk soruşturmasını genişleterek bir dizi üst düzey yetkilinin ifade vermeye çağrıldığı bir aşamaya geçti.

Kaynaklar, Kuzey Bergen Belediye Başkanı Nicolas Socco ve diğer birçok üst düzey siyasi figürün mahkemeye çağrıldığını belirtti.

Federal Savcı Damian Williams'ın ofisi, soruşturmanın genişletilmesiyle ilgili sorulara cevap vermekten kaçındı.

Menendez ve eşi, IS EG Halal adlı bir et şirketinden ihale karşılığında nakit para ve hediyeler aldıkları iddialarıyla suçlanıyor.

2019'da birden fazla firmanın kontratlarının iptal edilmesi sırasında, IS EG'in Mısır ile özel bir anlaşma yaparak dünya çapında helal et sertifikası alması tartışmalara neden olmuştu.

Konuya vakıf kaynaklar, ABD Tarım Bakanlığı'nın da firmanın deneyimsizliği konusunda endişelerini ilettiğini belirtiyor.

Soruşturma, IS EG'nin sahipleri ile Menendez'in eşi arasındaki ilişkinin kamuoyunda tartışılmasıyla daha da alevlenmiş, özellikle Menendez'in Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak Mısır'a yıllık milyonlarca dolarlık askeri yardım onayı vermesinin ilgili anlaşmanın yapılmasına etki ettiği iddiaları gündeme gelmişti.

Menendez, avukatlık masraflarını karşılamak amacıyla bir yardım kampanyası başlatmıştı.

Ayrıca, 2015 yılında bir göz doktorundan aldığı özel jet seyahati, Paris'teki lüks bir otelde konaklama gibi yüzbinlerce dolarlık hediyeleri kabul ettiği suçlamalarıyla da karşı karşıya kalmıştı. 2017'de suçlamalar nedeniyle jüri çıkmaza girmiş, ardından Menendez 2018'de suçsuz bulunmuş ve tekrar seçilmişti.

Bakmadan Geçme