• Haberler
  • Dünya
  • Rus iş insanlarının Çin ile ticarette yuan cinsinden işlem sayısı artıyor

Rus iş insanlarının Çin ile ticarette yuan cinsinden işlem sayısı artıyor

Financial Times gazetesinin aktardığı bilgilere göre, Rus girişimciler, Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle dolar finansmanına erişimlerinin engellenmesi üzerine Çin'e yönelerek yuan kullanmaya başlamıştır.

Rus iş insanlarının Çin ile ticarette yuan cinsinden işlem sayısı artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Gazete, Rus iş insanlarının Çin'in Yiwu kentinde bulunan dünyanın en büyük toptan küçük sanayi malları pazarında yuan cinsinden ticareti artırdığını örneklemiştir. Hang Seng Bank'ın Baş Ekonomisti Dan Wang, Rus vatandaşlarının yerel pazarda yuan kullanarak ticaret yapmada öncü duruma geldiğini ve Yiwu'nun Çin'in yuanı uluslararası para birimi yapma çabalarına liderlik ettiğini belirtmiştir.

Çin yetkilileri, Pekin'in Batı ülkeleri tarafından Rusya'ya uygulanan kısıtlamaların ihlali nedeniyle karşı karşıya kalabileceği olası yaptırım risklerine karşı ciddi bir tutum sergilediklerini ifade etmişlerdir.

Çin ve Rusya arasındaki ticaret hacmi, ocak-mayıs döneminde yıllık yüzde 40.7 artışla 93.8 milyar dolara ulaşmıştır. Çin'den Rusya'ya yapılan ihracat ise yüzde 75.6 artarak 42.95 milyar dolara çıkmıştır.

Rusya'dan yapılan mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 20.4 artışla 50.85 milyar dolara yükselmiştir. Daha önce Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya ile Çin arasındaki sınır ötesi ödemelerin yüzde 70'inin ruble ve yuan cinsinden gerçekleştiğini belirtmiştir.

Bakmadan Geçme