• Haberler
  • Ekonomi
  • Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.

Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar attı

Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buna göre, kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi, TL'ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltildi.

Kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk Lirası (TL) payını artırma ve TL'yi tasarruf aracı olarak teşvik etme hedefini kararlılıkla sürdürüyor. TCMB, bu amaç doğrultusunda mevcut düzenlemeleri revize ederek hem teşvikler getiriyor hem de uygulama kolaylıkları sunuyor.

Merkez Bankası, yerel para birimi olan Türk Lirası'nın güçlenmesini desteklemek amacıyla standart TL mevduatını teşvik etmek ve kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi teşvik etmek için yeni önlemler aldı.

TCMB'nin bankalara ilettiği uygulama talimatına göre, gerçek kişiler için TL payını artırma hedefi yükseltildi.

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil edildiği TL payı rasyosu kaldırıldı ve yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak kabul etmeyen ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirildi.

TL'ye geçişlerin arttığını gösteren verilere dayanarak, gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olan TL payı artış hedefi yüzde 2,5'e yükseltildi.

Ayrıca, TL'ye geçişler ve yenileme işlemleri ile ilgili TL payı hesaplamalarında revizyonlar yapıldı. TL'ye geçişlerin eksik kalan kısmı gerçek kişi dönüşüm hesapları ile tamamlanabilecek.

Komisyon uygulamalarında, TL'ye geçişler ve yenileme oranları esas alınacak. Eski TL payı rasyosuna dayalı komisyon uygulamaları sona erdirildi.

Uygulama talimatına göre, TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında komisyon uygulanacakken, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara yıllık en fazla yüzde 4 komisyon uygulanacak.

Ayrıca, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL'nin üzerinde kredi kullanılması durumunda, kredinin harcama alanlarında kullanıldığını belgeleme zorunluluğu getiriliyor. Aksi takdirde bankalar, kredinin yüzde 30'u oranında menkul kıymet tesis ediyor ve bu krediler kredi büyümesi sınırlarına dahil ediliyordu. Kredi akışını kolaylaştırmak amacıyla bu krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.

Bakmadan Geçme