Kanada'dan Türkiye'ye tedavi için geldi

Kadana'da yaşayan ve 4 ay boyunca randevu alamadığından tetkiklerini yaptıramayan hasta, çareyi Türkiye'ye gelmekte buldu. Düzce Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniği'ne başvuran hastaya yapılan kolonoskopi ve endoskopi tetkiklerinde Crohn hastalığı tanısı konuldu.

Kanada'dan Türkiye'ye tedavi için geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanada’da yaşayan ve aslen Düzceli olan 35 yaşındaki kadın hasta, 6 ay önce başlayan karın ağrısı, karında şişlik ve ishal şikayetleri sebebiyle aile hekimine başvurdu. Yapılan tetkikleri sonrası tedavi verilen ancak şikayetleri düzelmeyen hasta için Gastroenteroloji görüşü alınmasının uygun olacağına karar verildi.

Hasta, aile hekiminin yönlendirmesine rağmen Kanada’da 4 ay boyunca randevu alamadı. Şikayetleri gittikçe artan genç kadın, memleketi Düzce’ye geldiğinde değerlendirme için Düzce Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Düzce Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serkan Torun, Dr. Salih Tokmak ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Dr. Mehmet Fuat Çetin tarafından endoskopi ve kolonoskopi tetkikleri yapılarak değerlendirilmeye alındı.

Yapılan tetkiklerinde halk arasında bağırsak romatizması veya iltihabi bağırsak hastalığı olarak da bilinen Crohn hastalığı tanısı alan hasta, takibine devam edecek merkezin tedavi kararını vermesi için yapılan tüm kan tetkikleri, endoskopi, kolonoskopi ve MR sonuçları kendisine verildikten sonra, Kanada’ya geri döndü.

Crohn hastalığının sindirim sisteminde oluşan ciddi rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade eden Dr. Salih Tokmak, ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin her bölümünde ortaya çıkabileceğini kaydetti. Doğru yöntemler ile müdahale edilmeyen Crohn hastalığının; hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğünü dile getiren Tokmak, sindirim sisteminin büyük bir bölümüne yayılabilen bu hastalığın erken tanı ve tedavisinin önemine işaret etti.

Bakmadan Geçme