• Haberler
  • Güncel
  • Görür Kayseri'nin Canlı Fay Hattı Tehlikesini Gündeme Getirdi.

Görür Kayseri'nin Canlı Fay Hattı Tehlikesini Gündeme Getirdi.

Prof. Dr. Naci Görür katıldığı bir programda Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni uyarılarda bulundu. Görür, 'Kimileri de çıkıyor 'Kayseri'de 7 büyüklükte deprem olmaz' diyor. Kayseri halbuki canlı bir fayın üzerinde oturuyor' ifadeleriyle Kayseri'deki deprem tehlikesine işaret etti.

Görür Kayseri'nin Canlı Fay Hattı Tehlikesini Gündeme Getirdi.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler sonrasında uyarılarını sürdürmeye devam ediyor. Fatih Altaylı'nın YouTube programına katılan Görür, "Türkiye'deki deprem beklentilerim biraz daha değişti" diyerek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Görür, özellikle Doğu Anadolu'ya dikkat çekerek, "Doğu Anadolu'da stres birikmiş, deprem oluşturma periyodu yaklaşmış olan faylarda erken harekete geçme ihtimali bulunabilir. Doğu Anadolu, Avrasya ve Arap Levhası arasında sıkışmış durumda" dedi.

Bilim insanlarının bazılarının yanıltıcı açıklamalarda bulunduğunu belirten Görür, "Örneğin Kayseri'de deprem oldu. Ancak bazıları 'Kayseri'de 7 büyüklüğünde deprem olmaz' şeklinde açıklamalar yapıyor. Oysaki Kayseri, canlı bir fay hattının üzerinde bulunuyor. Üzerinde bulunduğu fay hattı 700 kilometre uzunluğunda. Bir fay hattı depremi, tekerrür periyodu dolduğunda meydana gelir" şeklinde konuştu.

Görür'ün vurguladığı noktalardan bazıları şunlar:

"Benim deprem beklentilerim biraz değişti. 6 Şubat depremleri, rastgele bir levhanın içindeki bir fayın normal bir şekilde deprem üretmesi gibi düşünülmemeli. Bu olayda, üç levha birbirine göre ciddi şekilde hareket etti, en azından 7.5 metrelik bir değişim oldu. Bu levhaların hareketleri, çevrelerine etki ederek stres alanını değiştirdi. Stres, bir fayın kendi içindeki kayayı kırmak için ihtiyaç duyduğu kuvvettir. Bu levha hareketleri, her fayın içindeki kayaları kırmak için gereken kuvveti artırdı."

"Göz önünde bulundurulması gereken fay hatları şunlar:"
"Depremin meydana geldiği gün, 'Hatay'a ve Adana havzasına dikkat edin' dedik. 15 gün sonra Hatay'da 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Adana'da da bazı depremler oldu. Ayrıca Malatya ve Elazığ çevresine dikkat çektik. Elazığ 2020'de zaten deprem yaşamıştı. Şu an için Elazığ'da büyük bir sorun görmüyorum. Ayrıca 'Adana, Kayseri, Sivas ve Bingöl'de deprem olursa şaşırmayın' dedik. Malatya'nın Doğanşehir fay hattına özellikle dikkat çektik. Tunceli Ovacık fay hattı da gözetilmeli."

"Fay hatlarında depremi öne çekebilir"
"Doğu Anadolu bölgesinde, stres birikmiş ve deprem oluşturma periyodu yaklaşmış olan fay hatlarında erken harekete geçme ihtimali bulunabilir. Bu bölge, Avrasya ve Arap Levhası arasında sıkışmış durumda. Sıkışma ne kadar fazlaysa, stres de o kadar yüksektir. Ancak bu hemen depremin olacağı anlamına gelmez. Bu sıkışma, fay hattındaki son gerilim noktasını erken bir depreme çekebilir."

"Canlı bir fay hattının üzerinde"
"Örneğin Kayseri'de bir deprem meydana geldi. Ancak bazı kişiler çıkıp 'Kayseri'de 7 büyüklüğünde deprem olmaz' diyorlar. Halbuki Kayseri, canlı bir fay hattının üzerinde bulunuyor. Üzerinde bulunduğu fay hattı 700 kilometre uzunluğunda. Bir fay hattı depremi, tekerrür periyodu doluğunda meydana gelir. 1999 depremlerinden sonra Marmara Denizi'nde tehlike sinyalleri vermeye başladık. Çünkü 1999 depremleri, Marmara Denizi'nin altındaki stresi büyük ölçüde artırdı. Eğer bu depremler olmasaydı, depremi normal periyodunda beklerdik. Ancak bu depremler stresi öne çekti, bu nedenle alarm veriyoruz."

Bakmadan Geçme