Çocuklarda tedavi edilmeyen influenza böbrek tıkanmasına neden olabilir
Bahar aylarında 'B' tipi influenza hastaları oranında artış yaşabileceğinden çocuklu aileler uyarıldı. İnfluenzanın genellikle hafif seyretmesine rağmen bazı durumlarda ağır atlatılabileceğinin altını çizildi. Çocuklarda kas ağrısı var ve yürümesinde aksaklık varsa mutlaka doktora başvurulmalı. Çünkü kas iltihaplanması tedavi edilmezse sonucu böbrek tıkanmasına kadar gidebilir. Bu da çocukların diyalize girmek zorunda kalması demektir.
Bahar aylarında ‘B’ tipi influenza hastaları oranında artış yaşanacağını belirtildi ve çocuklu aileler uyarıldı. İnfluenzanın genellikle hafif seyretmesine rağmen bazı durumlarda ağır atlatılabileceğinin altını çizildi.Çocuklarda kas ağrısı var ve yürümesinde aksaklık varsa mutlaka doktora başvurulmalı. Çünkü kas iltihaplanması tedavi edilmezse sonucu böbrek tıkanmasına kadar gidebilir. Bu da çocukların diyalize girmek zorunda kalması demektir.
İnfluenza(Grip) A ve B tipi olarak 2 farklı grupta görülmektedir. Bunların salgın zamanları ise değişmektedir. Kış döneminde özellikle A tipi görülürken bahar başlangıcında B tipini görmeye başlarız. Şuanda hastaneye başvuran hastalarının yaklaşık yüzde 20-30’unda influenza tespit ettikleri belirtildi.Ama bu oran önümüzdeki birkaç hafta içinde artabilir. ‘B’ patlaması yaşanabilir. Hasta sayımız normalinden kat kat fazla olacaktır. Bu yüzden ailelerin böyle olmadan bu konuda uyanık olup önlem alması oldukça önemli.
“Bol su içilip istirahat edilirse kas hasarı iyileşir”
İnfluenzanın kendini öksürük, yüksek ateş, kusma, genel durumda bozukluk olması gibi belirtiler göstermektedir.
Çocukların çoğu influenzayı ayakta atlatır. Bazı çocuklarda ise çok ağır seyredebilir. Buna bağlı zatürreler görülebilir. Bazen beslenme bozuklukları nedeniyle serum tedavisi alması için yatırdığımız hastalar da olur. Aileler influenza dönemlerinde sıklıkla korku içinde ‘çocuğum yürüyemiyor’ diyerek bizlere başvurur. En sık bacak ağrıları olur. Uyluk ve baldırdaki kaslar tutulur. İnfluenza bu kaslarda yoğun şekilde iltihaplanma yapar. Çocukların kaslarında harabiyete sebep olur. Çoğunlukla iyi seyirlidir. Bu durum 1-5 gün içinde atlatılabilir. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi gereken şey çocukların bol sıvı almasıdır. Kas hasarı olduğunda ortaya çıkan zehirli maddeler, kandan böbrek yoluyla atılır. Bu çok fazla olursa böbreklerde tıkanmaya sebep olur. Bu tıkanmanın olmaması için istirahat yani kasları kullanmaması ve bol sıvı alması çok önemlidir.
Böbrekleri hasar görmemesi için hastanede sıvı tedavisi veriliyor.
Hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücü verilir. Gerekli çocuklarda böbrekleri hasar görmemesi için hastanede sıvı tedavisi verilir. Bazen influenzaya bağlı beslenme bozuklukları da olabilir. Çocuklarda da yatarak serum tedavisi uygulanır. Böbrek hasarı olmaması için olabildiğince erken dönemde çocuğun böyle bir hastalığı olduğunu tespit edip o yönde tedavisinin başlanması lazım. Böbrek hasarı görülen çocuklar genellikle doktora geç başvuranlardan çıkıyor.
Lütfen çocuğunuzu ıhlamur ve bitki çayı ile tedavi etmeye çalışılmamalı.
Aileler çocuklarla ilgili bir rahatsızlık varsa evde kendileri bunu tedavi etme yönüne gitmesinler. Çok ağır gribal enfeksiyonlar geçiren çocuklar, sadece ıhlamur, bitki çaylarıyla evde tedavi edilmeye çalışıldığı için kötü durumlar yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla ailelerin çocuklarıyla ilgili bir şikâyetleri varsa doktora başvurmalılar.
İnfluenza en iyi PCR testiyle tespit ediliyor
İnfluenza iki ayrı test ile tespit edilir “Bunlardan birisi hızlı testtir. Bunun sonuçları bir saat içinde çıkar. Ancak güvenilirliği biraz daha düşüktür. Diğeri ise PCR testidir. PCR testinin sonuçlanması biraz daha uzun sürer. 6-12 saatte kesin tanı elde edilir.