- Haberler
- Özel Haber
- Çocuk ve ergenlerde teknoloji bağımlılığı
Çocuk ve ergenlerde teknoloji bağımlılığı
Bildiğiniz üzere İnternette geçirilen sürenin kontrol edilmemesi, internetten uzak kalındığında patolojik rahatsızlıklara neden olan bağımlılığa çocuklarda teknoloji bağımlılığı denir. Bağımlılıklar kimyasal ve eylemsel olarak iki gruba ayrılır. Teknoloji bağımlılığı ise eylemsel bağımlılıklar arasındadır.
Merak duygusunu kontrol edememe, can sıkıntısı, yapacak daha iyi bir şey bulamamak, sosyal ilişki kuramama ya da kurarken güçlük çekmek, hayatın akışı içerisinde başarılamayan şeyleri sanal dünyada elde etmeye çalışmak, beğenilmeme korkusu, aşırı içe kapanıklık, gerçek hayatta yapılabilecekleri bilmemek gibi faktörler Teknoloji Bağımlılığına sebep olabilmektedir.
Örneğin teknoloji kullanım süresi arttıkça çocuk ve gençlerde düşünce süreçlerinin bozulduğu, kişiler arası duyarlılıkların azaldığı, genel sağlık düzeyinin düştüğü ve obsesif, depresif, kaygılı, düşmanca ve korkulu dolu düşüncelerin arttığı gözlenmektedir.
Peki ya cocugun teknoloji ile ilişkisi nasıl olmalıdır ? Derseniz
Teknoloji, nasıl kullanıldığına bağlı olarak çocuk gelişimini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Buradaki en temel husus çocuğun ekran karşısında geçirdiği süreyi sınırlı tutmaktır. Diğer bir önemli husus ise çocuğun ekran karşısında pasif kalmasına izin vermemektir.
Bunun için çocuğun yaşına uygun olarak dinlediği müzikle dans ettirmek, ekranda görülen nesnelerin adlarını tekrar ettirmek, dinlediği veya gördüğü şeyler hakkında yorum yaptırmak gibi etkinliklerle aktif bir seyirci olması kolaylaştırılabilir. Anne babalar, bilgisayar oyunlarını seçerken çocuklarının yaşlarını, oyunun türü ve amacını ve çocuklarının bu oyunu ne kadar süre oynayacağını dikkate almalıdırlar. Oyunların mümkünse güvenilir sitelerden seçilmesine dikkat etmelidirler.
Son olarak Ekran basında geçirilen sürelere değinecek olursak;
0-3 Yaş : Olabildiğince ekrandan uzak tutulmalıdır.
3-6 Yaş : Günlük toplam süre 20-30 dakikayı geçmemelidir.
6-9 Yaş : Günlük toplam süre 40-50 dakikayı geçmemelidir.
12+ Yaş : Günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemelidir.
Yetersiz kaldığınız durumlarda ise bir psikolog veya psikiyatriste danışmanızı da öneririm