• Haberler
  • Asayiş
  • Arabuluculuk Sürecini İhmal Edenler Masrafları Ödemek Durumunda

Arabuluculuk Sürecini İhmal Edenler Masrafları Ödemek Durumunda

Arabuluculuk dönemi ise yarın (1 Eylül) itibarıyla resmen başlıyor. Süreci dava açmak isteyen başlatacak. Arabulucu süreci en fazla 1 ay sürecek.

Arabuluculuk Sürecini İhmal Edenler Masrafları Ödemek Durumunda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların artmasıyla arabuluculuk yöntemi gündeme gelmiştir. Arabuluculuk süreci, yarın (1 Eylül) itibarıyla resmen başlayacaktır. Bu yeni dönemde, kira uyuşmazlıklarıyla ilgili çeşitli konularda arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir. Kira tespit, tahliye, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları, site veya apartman yönetiminin aidat ödememe nedeniyle başlatacakları icra takipleri ve itiraz halindeki davalar bu zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olacaktır.

Haberde belirtildiğine göre, 1 Eylül ve sonrasında başlayacak yasal düzenlemeye göre, tüm davalarda arabuluculuk zorunlu olacaktır. Başvurular, dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna veya yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine yapılacaktır. Arabuluculuk sürecinde kira artışı gibi konularda uzlaşma sağlanamazsa dava açılsa bile, sözleşmelerin 5 yılı aşmayan kısımlarında kira artışı üst sınırı yüzde 25'i geçemeyecektir.

Arabuluculuk hizmetleri yalnızca kira uyuşmazlıklarıyla sınırlı kalmayacak, diğer davalarda da uygulanacaktır. Dava açılması durumunda arabulucuya gelmeyen taraf, haksız olsa bile arabulucu ücreti ve yargılama giderlerini ödemek zorunda olacaktır.

Arabuluculuk süreci, başvurunun yetkili mahkemeye yapıldığı adliyede gerçekleşecektir. Taraflar ayrı ayrı görüşülerek uyuşmazlığa ilişkin bilgiler alınacak, ardından bir toplantı düzenlenecek ve uygun çözüm aranacaktır. Uygun çözüm sağlanırsa, arabulucu ve tarafların katılımıyla hazırlanan anlaşma tutanağı imzalanacaktır. Bu tutanak, mahkeme ilamı niteliği taşıyacaktır. Arabuluculuk sürecinin 3 hafta içinde sonuçlanması hedeflenmektedir. Ancak uyuşmazlık durumunda bir hafta ek süre de alınabilecektir. İki saate kadar süren görüşmelerden ücret alınmayacaktır. Bu sürenin üzerindeki görüşmeler için taraflardan eşit oranda ücret alınacaktır.

Eğer arabuluculuk sürecinde uzlaşma sağlanamazsa, taraflar arasında "uzlaşmazlık tutanağı" düzenlenecektir. Bu tutanak, tarafların imzasıyla veya imzalanmadığı durumda arabulucunun imzasıyla geçerli olacaktır. Bu belge olmadan dava açılamayacaktır. Dava açılacağında, uzlaşma sağlanamadığına dair tutanak da dava dilekçesine eklenerek dava açılabilecektir.

Sonuç olarak, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci yarından itibaren zorunlu hale gelecektir. Tarafların arabuluculuk sürecine uymaması durumunda ise arabulucu ücreti ve yargılama giderlerini ödemeleri gerekecektir. Uyuşmazlık durumunda, arabuluculuk sürecinin ardından dava açmak mümkün olacaktır.

Bakmadan Geçme