UÇBEY görücüye çıktı

TAKİP ET

POLSAN ve HAVELSAN bağlı ortaklığı BİYOTEKSAN; yerli ve milli biyometrik teknolojileri ile ulusal ve kurumsal ürünler ve çözümler ile öne çıkıyor.

BİYOTEKSAN bu faaliyetlerine ek olarak hem kamu hem de özel sektörün Bulut altı sınıftaki insansız hava araçlarına olan ilgisi ve artan ihtiyaçlarına çözüm üretmek amacıyla bu alanda da faaliyetlerine başladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve BİHA'yı çok kısa bir süre içerisinde sahip olduğu bilgi birikim ve kabiliyetleri ile seri üretim aşamasına getiren BİYOTEKSAN, UÇBEY isimli bulut altı insansız hava aracını (BİHA) ilk kez TEKNOFEST 2021'de sergiledi.

Kolluk kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen UÇBEY bulut altı insansız hava aracı (BİHA) dikey iniş kalkış (VTOL) özelliği ile esnek biçimde kullanılabiliyor.

3,5 metre kanat açıklığına ve 22 kg kalkış ağırlığına sahip olan UÇBEY BİHA taşıdığı ISR gimbal sistemiyle keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılabiliyor. Elektrik motorları ile 3 saat havada kalabiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen UÇBEY BİHA'nın seri üretimine de çok kısa bir sürede geçildi. Tamamen elektrikli olan ve yerli pilden güç alan sistem, yüksek yerlilik oranı ile geliştirildi. Hem kamu hem de özel sektörde kullanıcıları bulunan sistemin ihracatı için de önemli mesafe kat edildi.

Yurt dışından talepler alan sistem yerel polis güçleri ve askeri birimler dışında deniz kuvvetleri tarafından da kullanılabilecek şekilde geliştirildi. Keza sistem daha önce gemiye iniş-kalkış yapmak üzere test edildi ve testler başarıyla tamamlandı.

Deniz sistemlerinde kullanılabilecek, dikey iniş kalkış yeteneğine sahip bir BİHA'nın eksikliği ise uzun süredir çeşitli mecralarda dile getirilen ve dünyada da ciddi ihtiyaçların olduğu bir konuydu.

Bakmadan Geçme