Türkiye, tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde

Dışişleri Hakan Fidan, 'Karadeniz girişiminin canlandırılması önemli gündem maddemizdi. Türkiye, tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde. dedi.

TAKİP ET

Dışişleri Hakan Fidan, “Karadeniz girişiminin canlandırılması önemli gündem maddemizdi. Türkiye, tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde." dedi.

Dişişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Fidan ve Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, yaptığı konuşmasında “Bildiğiniz gibi Rusya ile ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. Bölgede birbirini en iyi tanıyan iki ülkeyiz. İkili ve bölgesel meselelerde daima temas halindeyiz. Yaptığımız görüşmelerde ortak gündemimizi ortak bir şekilde etraflıca ele alıyoruz. Diyaloğumuz, bölgemiz ve coğrafyamız açısından oldukça kritik önem taşımakta. Samimiyete dayanan güçlü iletişim kanallarımız mevcuttur. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin arasındaki güven duygusu ilişkilerimizin istikametini belirlemekte kritik rol oynuyor. Bugün de gerek ikili gerekse bölgeler konularda yoğun istişarelerde bulunduk. Karadeniz girişiminin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı. Girişimin hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz'deki istikrarı açısından kritik önemini vurguladık. Girişimin uygulanmasının her alanda istikrarı geri getireceği inancımızı tekrar ettik. Rusya'nın kendi tahıl ve gübresini kesintisiz ihracatına ilişkin talepleri var. Bunların karşılanmasının da önemini teyit ettik. Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğine inanmaktayız” dedi.

“Elimizden gelen desteği vermeye hazırız”

Türkiye'nin arabuluculuk için verdiği desteği yineleyen Fidan, “Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli bir yer tuttu. Bir buçuk yıldır süren savaşın etkileri büyüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz.' Bu nedenle bu çatışmanın diplomatik yollarla sona erdirilmesi hedefinden hiç vazgeçmedik. Bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesini istiyoruz. Bu görüşmemizde Sayın Lavrov'a bunu yeniledim. Elimizden gelen desteği vereceğimizi de teyit ettim. Daha önce de müzakereler için ev sahipliği yapmıştık, gerekli şartlar oluştuğunda kolaylaştırıcı ve arabulucu rolünü sürdürmeye devam ettiğimizi söyledim. Geçen hafta ziyaret ettiğim Kiev'de de aynı mesajları paylaştım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin önümüzdeki günlerde Soçi'de bir araya gelecekler. Bu görüşmede liderlerimiz ikili ve bölgesel konuları değerlendirecekler. Bu görüşme liderlerimiz arasındaki görüşmeye hazırlık niteliğindeydi. Sayın Lavrov ile ekonomiden enerjiye, turizmden konsolosluk ilişkilerimize kadar genel bir değerlendirme yaptık. Kırım Tatar Türklerinin durumunu da ele getirdik. Ülkelerimizin ulusal ve uluslararası yükümlülükleri de dahil neler yapabileceğimizi ele aldık. Terörle mücadelede iki ülkenin birlikte çalışmasının önemini vurguladık. Ayrıca Sayın Lavrov ile bölgesel ve uluslararası meselelerin de üzerinde durduk. Özellikle Suriye, Orta Asya, Afrika, Kafkasya ve bu coğrafyalardaki gelişmelerde perspektiflerimizi karşılaştırdık. Önümüzdeki dönemlerde de Sayın Lavrov ile bu konuları ele alacağız. Yarın da Sayın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşeceğim” şeklinde konuştu.

“Türkiye, Tahıl Anlaşması'nın hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde”

Fidan, “Türkiye, Tahıl Anlaşması'nın yeniden hayata geçirilmesi için yoğun çaba içerisinde. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuyla ilgilenen bütün kurumlarımız Tahıl Anlaşması'nın hayata geçmesi için ilgili muhataplarıyla görüşmelerde bulunmakta. Özellikle burada BM'nin yoğun bir çabası var. Sayın Guterres ile bizim arkadaşlarımızın yoğun bir teması var. Özellikle Rusya'nın pozisyon ve taleplerini daha iyi anlamaya ve karşılama çalışan bir süreç var. Daha önceki süreçte ilk uygulama sürecindeki aksaklıkların ve alınan derslerin bu dönemde tekrar edilmemesi için neler yapabiliriz, daha kalıcı bir tahıl anlaşması nasıl devreye girebilir bununla ilgili yürütülen çalışmalar var. Bu oldukça karmaşık ve zahmet gerektiren bir iş. liderlerimiz Sayın Erdoğan ve Putin'de bir araya geldiğinde değerlendirecekler” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme