Millî Savunma Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirilen proje, Türkiye'nin deprem riskini belirlemeyi hedefliyor

T.C. Millî Savunma Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirilen 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi' projesi, Harita Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK iş birliği içinde gerçekleştiriliyor.

TAKİP ET

Bu kapsamlı proje, Türkiye'nin aktif fay hatlarında meydana gelebilecek depremlerle ilgili senaryoları belirlemeyi ve yerleşim alanlarının bu afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için önemli veriler sunmayı hedefliyor.

Proje kapsamında elde edilecek bilimsel sonuçlar, AFAD tarafından oluşturulan Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesinde kritik bir rol oynayacak. Çalışmalar, TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi liderliğinde yürütülerek, 14 üniversite ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü gibi 19 kuruluştan yaklaşık 200 bilim insanı ve araştırmacının katılımıyla iki yıl süreyle gerçekleştirilecek.

Çalışma süresince, farklı disiplinlerden bilim insanları, Türkiye'deki deprem riskini analiz etmek için çeşitli iş paketleri üzerinde yoğunlaşacaklar. Harita Genel Müdürlüğü de projede yer alan kurum ve kuruluşlara jeodezik veriler, sayısal haritalar ve harita bilgileri sağlayarak projenin daha etkin ve doğru bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacak.

Bu stratejik iş birliği, deprem senaryoları geliştirme amacıyla başlatılmış olup ülkemizin olası doğal afetlere müdahale kabiliyetini ve bilimsel altyapısını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu sayede, afet yönetimi ve müdahale süreçlerinin daha etkili bir şekilde planlanması ve uygulanması için önemli adımlar atılmış olacak.

Bakmadan Geçme