Kanser tedavisinde umut veren gelişme

ABD hastanesindeki bilim insanları, 'hedefli kemoterapi' yoluyla katı tümörleri yok eden bir 'kanser öldürücü hap' geliştirdi. Son yirmi yılda geliştirilen hapın, meme ve prostat da dahil olmak üzere birçok kanserin tedavisinde etkili olduğu gösterildi.

TAKİP ET

ABD'deki City of Hope isimli kanser araştırma ve tedavi kuruluşu bünyesinde yer alan bir araştırma ekibi, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir gelişmeye imza attı.

Bu yeni ilaç, özel bir şekilde tasarlanmış moleküller aracılığıyla sadece kanser hücrelerini hedef alarak, sağlıklı hücrelere zarar vermeden tedavi sağlıyor.

AOH1996 adını taşıyan bu inovatif molekül, kanserli hücrelere karşı hedeflenmiş bir kemoterapi etkisi göstererek tedavi sürecini yönlendiriyor.

Özellikle hızla büyüyen tümörlerde, kanserli hücrelerin çoğalma ve DNA onarım mekanizmalarını etkileyen PCNA adlı önemli proteini hedef alarak kanser hücrelerini etkisiz hale getiriyor.

City of Hope kuruluşunun açıklamasına göre, son iki on yılda geliştirilen bu dikkat çekici molekül, meme, prostat, beyin, over, rahim ağzı, deri ve akciğer kanserlerinin tedavisinde preklinik aşamada etkili sonuçlar elde edildi.

Yapılan araştırma, AOH1996'nın 70'ten fazla farklı kanser hücre hattı üzerinde test edildiğini ve sonuç olarak bu molekülün normal hücrelerin üreme döngüsünü bozarak sadece kanser hücrelerini seçici bir şekilde yok ettiğini gösterdi.

Bu başarılı bulguların ardından, bir sonraki aşama insanlar üzerinde klinik deneylere geçmeyi hedefliyor.

Bakmadan Geçme