İsrail hapishanesindeki Filistinli Mahir Yunus 40 yıl sonra serbest
İsrail'de 1983 yılında hapis cezasına çaptırıldıktan sonra mahkumiyetini tamamlayan Filistinli Mahir Yunus, 40 yıl sonra tahliye oldu.
Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan açıklamaya göre İsrail makamları, 1983 yılında bir İsrail askerini öldürdüğü suçlamasıyla 25 yaşında hapis cezasına çaptırılan Filistinli Mahir Yunus'u serbest bıraktı. 40 yıl sonra özgür kalan 65 yaşındaki Yunus, tahliye olduktan sonra Ara kasabasında yaşayan ailesinin yanına gitti.
İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan ikinci isim olan Yunus, annesi ve çok sayıda kişi tarafından sevinçle karşılandı. Kendisi cezaevindeyken 2008 yılında hayatını kaybeden babasının mezarını ziyaret eden Yunus, İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını dilediğini söyledi. Filistin halkına birlik çağrısında bulunan Yunus, ülkesinin özgürleşmesini görmek istediğini ifade etti. Yunus, “Ben iyiyim. Mesajımız her zaman ‘özgürlük' olacak. Hapishanede geçirdiğim 40 yılım Filistin'e armağandır” diye konuştu.
Annesi üzerinde Osmanlı nişanı bulunan aba hediye etti
Mahir Yunus'un 83 yaşındaki annesi Vidad Yunus ise Tüm Filistinli mahkumların İsrail hapishanelerinden kurtulmasını ve ailelerinin kendisi gibi mutlu olmasını umduğunu dile getirdi. Oğluna üzerinde Osmanlı nişanının bulunduğu bir aba veren Vidad Yunus, nişanın dedesine Türkler tarafından hediye edildiğini vurgulayarak bunun tarihlerini simgelediğini belirtti.
Kuzeni 5 Ocak'ta serbest kalmıştı
Mahir Yunus'un amcasının oğlu Kerim Yunus da İsrail hapishanelerindeki 40 yılının ardından 5 Ocak'ta özgürlüğüne kavuşmuştu. 1983'te tutuklanan Mahir Yunus ve Kerim Yunus, 1980'de Golan Tepeleri'nde bir İsrail askerini öldürmekten suçlu bulunmuştu. Geçtiğimiz 5 Ocak'ta serbest bırakılan Kerim Yunus,
Mahir Yunus'tan önce tutuklanırken, İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan Filistinli olmuştu.
İlk olarak idama mahkum edilen Mahir Yunus ve Kerim Yunus'un cezaları daha sonra müebbet hapis cezasına çevrilmişti, 2011 yılında ise cezaları 40 yıla indirilmişti.