İlk konut alımlarında kredilerde sınırlama yok

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan bir karara göre, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde kredi değer oranlarında değişiklikler yapıldı.

TAKİP ET

Buna göre, ilk konut alımlarında kredi değer oranlarında herhangi bir değişiklik olmayacakken, ikinci ve sonrası konut alımlarında farklı bir düzenlemeye gidilecek.

Artık tüketicinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konuta sahip olma durumu, ikinci ve sonrası konut alımlarında konut kredi değer oranını etkileyecek. Eğer tüketici veya ailesi bu şekilde bir konuta sahipse, konut kredisi değer oranı yüzde 75 oranında daraltılacak.

Örnek olarak, 5 milyon TL değerindeki bir evi ikinci bir konut olarak almak isteyen bir kişi, evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullanabilecek.

Ayrıca, ikinci ve sonrası konut alımlarında kullanılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan krediler için de farklı bir uygulama getiriliyor. Bu tür kredilere, sermaye yeterliliği hesaplamasında standart yaklaşım yerine yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak.

Ancak, ilk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Bu düzenlemelerin amacı, finansal istikrarı güçlendirmek ve konut kredilerine ilişkin riskleri azaltmaktır.

Bakmadan Geçme