Dünyada ilk: Avustralya'da bir hastanın beyninden canlı solucan çıkarıldı
Avustralya'nın başkenti Canberra'da ameliyata alınan bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda 'canlı solucan' çıkarıldı. Bunun dünyada bir insanda görülen ilk vaka olduğu belirtildi.
Avustralya'nın başkenti Canberra'da ameliyata alınan bir kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda “canlı solucan” çıkarıldı. Bunun dünyada "bir insanda görülen ilk vaka" olduğu belirtildi.
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden (ANU) yapılan açıklamaya göre 64 yaşındaki bir kadın karın ağrısı, ishal, kuru öksürük, ateş ve geceleri terleme şikayetleriyle ilk olarak Ocak 2021'in sonlarında hastaneye kaldırıldı. Daha sonra 2022 yılında unutkanlık ve depresyon şikayetleri de görülen kadın, Canberra Hastanesi'ne sevk edildi. MR taraması yapılan kadının, beyninin sağ ön lobunda anormallik tespit edilmesi üzerine ameliyat kararı verildi. Ameliyat sırasında doktorlar, kadının beyninde 8 santimetre uzunluğunda canlı solucan buldu. Latince adı "Ophidascaris robertsi" olan solucanın normalde piton yılanlarında bulunan bir parazit olduğu belirtildi. ANU ve Canberra Hastanesi'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Doçent Sanjaya Senanayake, “Bu, dünyada bir insanda görülen ile Ophidascaris vakasıdır” ifadesini kullandı.
Yeşillikten bulaştığı düşünülüyor
Kadının evinin yakınlarında bir göl olduğu, gölün çevresinde de söz konusu parazitin yaşadığı piton türünün bulunduğu ifade edildi. Pitonun paraziti boşaltım yoluyla attığı, kadının ise gölün yanında bulunan yeşilliklere dokunması ya da topladığı yeşillikleri yemekte kullanması sonucu paraziti vücuduna aldığı belirtildi.
Kadının enfeksiyon hastalıkları ve beyin uzmanlarından oluşan ekip tarafından takibi sürüyor.