Deprem bölgesi için borç yapılandırma süresi uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, mücbir sebep hali devam eden yerlerdeki yapılandırma taksitlerinin resmi tatillere denk gelen kısımlarında ödeme tarihi değişti.

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği'ni yayımladı. Mücbir sebep durumu devam eden bölgelerdeki alacakların yeniden yapılandırılması için önemli detaylar açıklandı. Özellikle resmi tatillere denk gelen yapılandırma taksitlerinin ödeme tarihlerinde değişiklikler yapıldı. Matrah ve vergi artırımından yararlanmak isteyen mükellefler için başvuru süreleri de belirlendi.

Bu bağlamda, ilgili yerlerde bulunan mükellefler, 7440 sayılı kanun kapsamında yapılandırma başvurularını 29 Şubat 2024 tarihine kadar yapmak zorundadır. İlk taksitin ödeme tarihi 31 Mart 2024 (bu tarih resmi tatil olduğu için 1 Nisan 2024) olarak belirlenmiştir. İkinci taksitin ödeme süresi 30 Nisan 2024 olarak, diğer taksitlerin ise takip eden aylarda ödenmesi gerekmektedir. Bu ödemeler 12 eşit taksitte gerçekleştirilebilecektir.

Mükellefler ayrıca matrah ve vergi artırımından yararlanabilmek için 29 Şubat 2024 tarihine kadar başvurularını tamamlamalıdır. Gelir, kurumlar ve katma değer vergisi ile gelir (stopaj) ve kurumlar (stopaj) vergisi tutarlarını ödeme süresi ise 31 Mart 2024 olarak belirlenmiştir. Bu tutar talep edilmesi halinde Mart 2024'ten başlayarak 12 eşit taksitte ödenebilecektir.

KDV stok beyanına ilişkin beyannamenin ve eki envanter listesinin verilmesi için son tarih, mücbir sebep durumunun sona erdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonu olan 29 Şubat 2024 olarak belirlenmiştir. Beyan üzerine tahakkuk edecek tutarlar da aynı süre içerisinde ödenmelidir.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına giren malları beyan eden ve alış belgelerini ibraz edemeyen mükellefler için ise bu malların beyan tarihindeki miktarı ve emsal bedeli üzerinden ÖTV ödemesi gerekmektedir. Bu ödemelerin beyanı ve ödemesi için son tarih 29 Şubat 2024 olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, 6. madde 2. fıkrası kapsamında ödenmesi gereken KDV'nin taksitleri için ilk taksitin beyanname verme süresi içinde (29 Şubat 2024'e kadar), takip eden taksitlerin ise beyanname verme süresini takip eden ilk iki ayda eşit şekilde ödenmesi gerekmektedir. Eğer mükellefler 3. fıkradan yararlanmak istiyorlarsa, 29 Şubat 2024'e kadar beyan ederek düzeltmeleri ve bu düzeltme sonucu hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi içinde ödemeleri gerekmektedir.

Bakmadan Geçme