ABD içinde Türkiye'nin de olduğu beş ülkeye gizlice nükleer başlık yerleştirdi

Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Kampanyası (ICAN), ABD'nin hiçbir resmi açıklama yapmadan Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve Türkiye'deki hava üslerine yaklaşık 150 nükleer başlık yerleştirdiğini söyledi.

TAKİP ET

ICAN Politika ve Araştırmalar Koordinatörü Alicia Sanders-Zakre, bugünkü basın toplantısında, “ABD nükleer silahının Avrupa'ya konuşlandırıldığına dair hiçbir aleni doğrulama ve ret açıklaması olmasa da ABD nükleer silahının Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve Almanya olmak üzere Avrupa'daki beş ülkede yerleştirildiğini biliyoruz. Bağımsız uzmanların değerlendirmelerine göre, ABD'nin bu ülkelerdeki hava üslerinde yaklaşık 150 başlık yerleştirildi” açıklamasında bulundu.

ICAN'ın, Avrupa'da nükleer silahların yerleştirilmesinden dolayı son derece endişeli olduğunu bildiren Sanders-Zakre, “Tarihin gösterdiği gibi Küba Füze Krizi'ne benzer nükleer silahların konuşlandırılması, nükleer savaş riskini artırabilecek potansiyel bir tetikleyici nokta” dedi.

"Nükleer silahlara yapılan harcamalar artıyor"

Alicia Sanders-Zakre'nin Rapora göre, nükleer silahlara sahip dokuz ülke cephaneliklerini modernize etmeyi ve genişletmeyi sürdürürken, nükleer silahlara yapılan küresel harcamalar üst üste üçüncü yılda da artış gösterdi.

Buna göre, geçen yıl nükleer silahlara harcanan miktar bir önceki yıla göre yüzde 3 artışla 82,9 milyar dolar oldu. ABD nükleer silahlara en çok harcama yapan ülke olmayı sürdürürken, geçen yıl bu alanda 43,7 milyar dolar harcadı.

Washington'u, 11,7 milyar dolar harcayan Çin izlerken, harcamalarında bir önceki yıla göre yüzde 5,74'lük artış olan Rusya, 9,6 milyar dolarla üçüncü en büyük harcama yapan ülke oldu.

Nükleer silaha yapılan harcamalarda en fazla artış yüzde 21,8 ile Hindistan'da görülürken, Birleşik Krallık da yüzde 11 ile bu alanda harcamasını artıran bir diğer ülke olarak kayıtlara geçti.

Nükleer silah üreticilerinin 2022'de yaklaşık 16 milyar dolar tutarında yeni sözleşmeler imzaladığı ve karşılığında yalnızca ABD ve Fransa'daki hükümetlerle lobi yapmak için ise 113 milyon dolar harcadığı belirtildi.

Nükleer silaha sahip ülkelerin, bazı durumlarda 2040'a kadar sürecek ve en az 278,6 milyar dolar değerinde şirketlerle sözleşmeleri olduğu da kaydedildi.

"Durum daha da kötüleşiyor"

Sanders-Zakre, "Kitle imha silahlarına harcanan bu miktarlar, karşı karşıya olduğumuz küresel sorunların birçoğunu ele almak için daha iyi kullanılabilirdi. Örneğin, 82,9 milyar dolar ile dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar insana temiz su sanitasyonu sağlayabilirsiniz." dedi.

Nükleer silaha sahip devletlerin 2022'de bu alana yaptıkları harcamaları "boşa yapılan harcama" olarak niteleyen Sanders-Zakre, bu miktarların "küresel güvenliği iyileştirmek için hiçbir şey yapmadığını" ve durumu "daha da kötüleştirdiğini" savundu.

Snyder ise, giderek daha fazla yatırımcı ülkenin nükleer silahları önemli bir risk olarak görmeye başladığını ve nükleer silah firmalarıyla anlaşmalarından vazgeçtiğini söyledi.

Bakmadan Geçme