ABD'den Sürpriz Hamle

ABD'den BM'ye İsrail-Hamas Çatışması için Ateşkes Teklifi

TAKİP ET

ABD, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına yanıt olarak önemli bir adım atarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) İsrail ve Hamas arasında geçici bir ateşkesin sağlanmasını amaçlayan bir karar taslağı sunmuştur.

Sunulan taslak, Filistin topraklarında insani yardımın sağlanmasının kolaylaştırılmasına ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yapılması planlanan bir kara harekâtına karşı çıkılmasına odaklanıyor. ABD'nin tasarısında, Gazze'deki insani durumun kötüleşmesini engelleyecek tedbirler ve bölgedeki sivillerin korunmasının önemi vurgulanmaktadır.

ABD'nin taslağında ayrıca, Refah'a düzenlenmesi planlanan kara harekâtının, sivillerin daha fazla zarar görmesine ve daha fazla insanın yerinden edilmesine yol açacağı belirtilmiş ve bu hamlenin bölgesel barışa ciddi zarar verebileceği ifade edilmiştir. Taslakta, İsrail'in ileri sürdüğü demografik ya da bölgesel değişikliklerin ve sözde tampon bölgelerin uygulanmasına da açıkça karşı çıkılmıştır.

Bu gelişme, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında onbinlerce sivilin hayatını kaybettiği ve Refah bölgesinde daha büyük bir insani krizin ortaya çıkabileceği konusunda uluslararası endişelerin dile getirilmesinin ardından geldi. Yaklaşık iki hafta önce Cezayir, İsrail-Hamas savaşında bir insani ateşkesin sağlanmasını talep eden benzer bir taslak sunmuş fakat ABD, müzakerelere zarar verebileceğini iddia ederek bu taslağa veto sinyali vermişti. ABD'nin yeni sunduğu karar taslağı, BM Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından dikkate alınacak ve tartışılacaktır.

Bakmadan Geçme